Saker du aldrig ska dela på Facebook 

Facebook-MobilPå Facebook kan man göra det mesta, dela inlägg, skriva egna inlägg, lägga upp bilder och så vidare. Det är lätt hänt att man kan dela vidare saker som absolut inte är sanna eller rent av farligt att dela vidare. Det bör vara så att du tänker med det sunda förnuftet och ser kritiskt på ett inlägg innan du delar det. Men för att få lite hjälp, här är inlägg du aldrig bör dela. 

Fem saker du inte ska dela vidare 

Det du först och främst inte ska dela vidare är olika efterlysningar, såtillvida att de inte kommer från polisen eller från Missing People. Då är det ok. Men kommer det från en privatperson, som söker efter någon anhörig, så kan det vara väldigt dumt att dela. Det kan vara att någon skaffat hemlig identitet, för att komma undan en våldsam partner. Söker sedan den våldsamma partnern på Facebook och det delas, så kan det sluta illa. 

Olika uthängningar av personer ska inte heller delas. Det är inte alltid man känner till hela historien och ibland kan det vara rena lögner, från någon som vill baktala en viss person.  

Tävlingar är inte heller så bra att dela. Förvisso finns det sådana som är helt legitima och kommer från vissa butiker eller företag, men många är rena rama bluffen. Innehåller de dessutom länkar att klicka på kan du bli av mer personliga uppgifter. 

Låt bli tester på Facebook, de allra flesta har ett enda syfte och det är att göra mängder av riktad reklam och göra inlägg utan din vetskap på din sida. 

Sist men inte minst, dela aldrig saker du inte själv noga läst igenom. Då kan du själv avgöra om det är något som är ok att dela, eller om det är en bluff.